Ποιά η διαφορά της Ομοιοπαθητικής από τη συμβατική Ιατρική;

Η Ομοιοπαθητική είναι η μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποιεί τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα που παρασκευάζονται από ουσίες που προέρχονται από τη φύση και υπόκεινται σε μια ειδική επεξεργασία που περιλαμβάνει την πολύ μεγάλη αραίωσή τους. Αν και πολλές από αυτές είναι φυτικής προέλευσης, ουδεμία σχέση έχει με τη Βοτανοθεραπεία (με την οποία και συχνά συγχέεται), η οποία εκμεταλλεύεται τις θεραπευτικές ιδιότητες φυτικών σκευασμάτων με αντίστοιχο τρόπο που η συμβατική ιατρική εκμεταλλεύεται τις θεραπευτικές ιδιότητες χημικών ουσιών.


Η διαφορά των Ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τα φάρμακα της συμβατικής ιατρικής είναι η εξής:

Αν και το Ομοιοπαθητικό φάρμακο έχει τη μορφή κάψουλας, στο μυαλό μας είναι καλό να το σκεπτόμαστε όπως ένα εμβόλιο.

Δηλαδή, το ομοιοπαθητικό φάρμακο—αν και υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για οξείες περιπτώσεις—ιδίως στη θεραπεία των χρονίων παθήσεων δεν πρόκειται για χάπι που θα το πάρουμε τώρα και σε μισή ώρα θα αρχίσει να ρίχνει την πίεση ή το σάκχαρο του αίματος ή θα μας ανακουφίσει από την αϋπνία. Αλλά, όπως το εμβόλιο κινητοποιεί τον οργανισμό να προστατευθεί από κάποιον μικροοργανισμό, έτσι κατά αντίστοιχο τρόπο η Ομοιοπαθητική θεραπεία επάγει διαδικασία αυτοΐασης, επιδρώντας στην προδιάθεση του ανθρώπου να εκδηλώνει παθήσεις, κάτι που έχει και θεραπευτικό αλλά και προληπτικό χαρακτήρα. Με άλλα λόγια πχ, αν ένας άνθρωπος πάσχει από συχνούς πονοκεφάλους, κάθε παυσίπονο τον ανακουφίζει από τον τρέχοντα πονοκέφαλο αλλά όχι από τον μελλοντικό, η ομοιοπαθητική θεραπεία επιδρά στην "αχίλλειο πτέρνα" του οργανισμού αυτού με αποτέλεσμα να σταματά η εκδήλωση των πονοκεφάλων.

 

Με άλλα λόγια, κάθε άνθρωπος φέρει μια προδιάθεση για παθήσεις, και αναλόγως των συνθηκών στις οποίες θα βρεθεί, μπορεί να εκδηλώσει αντίστοιχα συμπτώματα σωματικά, ή και ψυχικά και τις αντίστοιχες παθήσεις. Το Ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα "εμβόλιο" κατά της προδιάθεσης αυτής το οποίο κινητοποιεί τον οργανισμό να ενδυναμώσει τα "αδύνατά του σημεία"