Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική μια είναι θεραπευτική μέθοδος που ασκείται με φάρμακα τα οποία προέρχονται από φυσικές ουσίες του περιβάλλοντος. Αναπτύχθηκε από τον Σαμουήλ Χάνεμαν, Γερμανό καθηγητή της Ιατρικής στο τέλος του 18ου αιώνα και ασκείται με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα.

Η Ομοιοπαθητική ενισχύει τους μηχανισμούς ανάρρωσης που λειτουργούν σε κάθε οργανισμό αλλά που ως τότε ήταν ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα η ασθένεια να παρατείνεται. Η Ομοιοπαθητική ισχυροποιεί αυτούς τους μηχανισμούς, τους κάνει επαρκείς πλέον και ικανούς να σταματήσουν την παράταση της ασθένειας και να επιφέρουν την ίαση.

Γιατί συχνά λέγεται ότι η Ομοιοπαθητική είναι "Ολιστική Ιατρική";

Ολιστική είναι κάθε μέθοδος θεραπείας που κάνει ολόκληρο το συγκεκριμένο οργανισμό πιο υγιή, ψυχικά και σωματικά. (Συγκεκριμένα, όταν κάποιος ασθενής που έχει 3-4 παθήσεις και συμπτώματα ανεξάρτητα μεταξύ τους πηγαίνει στον ομοιοπαθητικό ιατρό, δεν θα λάβει ένα ξεχωριστό φάρμακο για κάθε πάθηση ή σύμπτωμα (όπως γίνεται συνήθως στην κλασσική ιατρική) αλλά θα επιλέξει ένα μόνο φάρμακο, το οποίο προορίζεται να ανακουφίσει το σύνολο των συμπτωμάτων και των παθήσεων από τις οποίες πάσχει.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Ομοιοπαθητικής ως θεραπευτικής μεθόδου;

Όπως προαναφέρθηκε, το Ομοιοπαθητικό φάρμακο αν και έχει τη μορφή κάψουλας είναι πιο χρήσιμο κανείς να το αντιλαμβάνεται ως "εμβόλιο" που κινητοποιεί μηχανισμούς αυτοϊασης.

 

Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι, όπως και στην περίπτωση των εμβολίων, απαιτείται να δοθεί στον οργανισμό ο απαραίτητος χρόνος ώστε να εκδηλωθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

Επιπλέον, η πληθώρα των ομοιοπαθητικών φαρμάκων (> 3000 φάρμακα, από τα οποία τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα είναι περί τα 250) θέτει δυσκολίες στο φαρμακοποιό σχετικά με την προμήθεια και αποθήκευσή τους.

 

Τα πλεονεκτήματα αφορούν τα εξής σημεία:

 

Η υψηλή αποτελεσματικότητα. Στο ετερογενές δείγμα των ασθενών που προσέρχονται στον Ομοιοπαθητικό ιατρό, οι μελέτες δείχνουν θετική έκβαση στο περί το 70% των ασθενώνποσοστό που είναι πάρα πολύ σημαντικό ιδίως αν σκεφτούμε ότι κυρίως πρόκειται για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίες σε αρκετούς από αυτούς δεν ελέγχονται ικανοποιητικά με την συμβατική αγωγή.

Η μονιμότητα του θεραπευτικού αποτελέσματος.Όπως και στην περίπτωση των εμβολίων, προσφέρει μονιμότερα αποτελέσματα από τις συνήθεις θεραπευτικές μεθόδους, ιδίως όσον αφορά στις χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πάσχει από πονοκεφάλους ή αλλεργίες, προκειμένου να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων οφείλει να λαμβάνει συνεχώς κάποια από τα σκευάσματα της κλασσικής ιατρικής, ενώ με την ομοιοπαθητική το θεραπευτικό αποτέλεσμα διατηρείται και μετά το τέλος της θεραπείας.

Περισσότερα...

Ποιά η διαφορά της Ομοιοπαθητικής από τη συμβατική Ιατρική;

Η Ομοιοπαθητική είναι η μέθοδος θεραπείας που χρησιμοποιεί τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα που παρασκευάζονται από ουσίες που προέρχονται από τη φύση και υπόκεινται σε μια ειδική επεξεργασία που περιλαμβάνει την πολύ μεγάλη αραίωσή τους. Αν και πολλές από αυτές είναι φυτικής προέλευσης, ουδεμία σχέση έχει με τη Βοτανοθεραπεία (με την οποία και συχνά συγχέεται), η οποία εκμεταλλεύεται τις θεραπευτικές ιδιότητες φυτικών σκευασμάτων με αντίστοιχο τρόπο που η συμβατική ιατρική εκμεταλλεύεται τις θεραπευτικές ιδιότητες χημικών ουσιών.


Η διαφορά των Ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τα φάρμακα της συμβατικής ιατρικής είναι η εξής:

Αν και το Ομοιοπαθητικό φάρμακο έχει τη μορφή κάψουλας, στο μυαλό μας είναι καλό να το σκεπτόμαστε όπως ένα εμβόλιο.

Περισσότερα...